Navigatie
  • Shop
  • Reisloket

Inloggen | Aanmelden

WaarBenJij.nu

Maak gratis jouw reisdagboek aan! Gratis aanmelden

Maak gratis jouw reisdagboek aan!

watch introductie videotjes

marleenvoshart

Nu in:

Was in:

Blijf op de hoogte

• Meld je aan voor de mailinglijst
  • RSS-feed
  • Bel Marleen via Hallo Buitenland.nl

Recente reisverslagen

• 30-07-2014 Weer veilig thuis! (4)
  • 23-07-2014 Laatste berichtje ... (2)
  • 17-07-2014 'Best druk' (4)
  • 04-07-2014 Over hoop in ... (4)
  • 23-06-2014 Werken en weekend (3)

Statistieken

Dit dagboek is 6568 keer bekeken

Voorbereid op reis? check reisloket

prev next

Aantal keer bekeken 250   Aantal reacties 4   Ekwendeni, Malawi
a A

Over hoop in Malawi

Beste allemaal,

Hierbij weer een berichtje van mijn kant. De afgelopen keren schreef ik over gebeurtenissen in het ziekenhuis, waar m’n hoofd af en toe ‘overhoop’ van raakt. De grens tussen ‘hoopvol’ en ‘hopeloos’ is soms enorm fragiel hier, en met een uitzichtloze situatie zit je zo nog dagen in je hoofd. Gelukkig zijn er ook verhalen en gebeurtenissen die me zomaar kunnen raken en het gevoel van hoop kunnen geven.

Over hoop in Malawi…

* De vriendelijkheid en hartelijkheid van de mensen op straat. Het is hier sociaal verplicht om iedereen (!) te groeten. Dat gaat dan als volgt: ‘Yewo’ (Hallo)– ‘Yewo’ (Hallo)– ‘Mawoka?’(Hoe gaat het met jou deze morgen?) – ‘Tawoka makora. Kwali imwe?’ (Met mij gaat het goed. En met jou?) – ‘Tawoka makora, tawonga’ (Ook goed, bedankt) – ‘Tawonga’ (Bedankt) – ‘Yewo’ (Okee) – ‘Yewo’ (Doei). ‘s Middags gaat het hetzelfde, maar dan met de Tumbuka tongbreker ‘Mwatandala-Tatandala’ :P Gelukkig betekent het woord ‘Yewo’ heel veel (okee, goed, hoi, doei, bedankt). Dat is dan ook de reden dat ik dat woord meestal als groet gebruik, anders doe ik een half uur over de tien minuten durende wandeling naar het ziekenhuis ;)

* De hoeveelheid levend geboren baby’s. Ik heb nog weinig Malawiaanse moeders horen klagen of schreeuwen tijdens een bevalling. Bevallen is hier een onderdeel van het leven van alledag. Na de bevalling staat de moeder zelf op om zichzelf te wassen en te verschonen. Niet veel later loopt ze met haar baby naar een andere kamer, nog een beetje trillend op haar benen van de inspanning die ze heeft moeten leveren.

* Mijn eerste vijf minuten op de ‘maternity ward’ (obstetrie): een nurse vertelt me dat er een vrouw gaat bevallen. Ik glip snel het kamertje binnen, waar een andere nurse bezig is met wat voorbereidingen. Ze staat met haar rug naar de vrouw toe, en ziet dus niet wat ik zie: het hoofdje van de baby komt opeens tevoorschijn!
Snel pak ik handschoenen en help het kind ‘opvangen’ en geboren laten
worden. Zo snel kan nieuw leven zich aandienen :)

* Ondanks de droogte weten planten en bomen ergens water te vinden in de bodem, waardoor sommige gebieden prachtig groen en soms ook nog vruchtbaar zijn.

* De hoeveelheid patienten (vooral kinderen), die na een paar dagen gewoon weer naar huis toe kunnen, omdat ze weer beter zijn. Omdat de goede medicatie voorhanden was, omdat er goed voor hen gezorgd werd door nurses en de familie (die de patient wassen en van eten voorzien).

* Zoveel bruin stof hier in Malawi.. de schoonmaaksters laten zich er niet door tegen houden. Elke dag opnieuw wordt er heftig geboend, gepoetst en gedweild. En elke week worden de ramen gewassen. Het onverstoorbare doorzettingsvermogen om het ziekenhuis schoon te krijgen en te houden doet me dagelijks weer glimlachen. Als schoonmaakster heb je hier een baan waar mensen tegen je op kijken.

* De kinderen met hun gelach, hun spelletjes en hun geroep op straat:
‘How are you? What’s your name? I want to be your friend!’ Of ons
kleine buurmeisje, dat nog maar net kan lopen, en op me af komt voor
een ‘high five’.

* De discussies die af en toe fel oplaaien op de ochtendoverdracht.
Over de hiaten, de gebreken, de pijnlijke plekken, de fouten. Met als
doel om de zorg te verbeteren.

* De kerk, die elke zondagmorgen vol zit met zo’n 300 mensen. Zonder muzikale begeleiding wordt er uit volle borst (en vanuit vol vertrouwen) een lied ingezet. Zoveel verschillende stemmen, die samenvallen tot een eenduidig verlangen om God te danken voor zoveel goeds in het leven.

* De dankbaarheid van mensen, gewoon omdat je hier bent, interesse in hen hebt en bereid bent om te helpen. Of zoals de anesthesist nurse me vorige week zei ‘You should not go home, you should stay here, I will call you for the next caesarean section’.

* De wonderbaarlijk mooie schepping.

* De altijd opgewekte HIV-counsellers. Hoe kunnen ze zo toegewijd zijn aan zo’n heftige job, dagelijks bezig met hele gezinnen die HIV-positief zijn? Ik bewonder hun vrolijkheid. Ze komen op hun vrije dag naar het ziekenhuis om een jonge meid met HIV te bemoedigen en haar te helpen.

En ja, het gaat goed met me. Ik geniet van het werk in het ziekenhuis, en van alle dingen daaromheen (zie alles hierboven ;)). Ik hoop dat het bij jullie in NL ook goed gaat, en dat jullie ook af en toe mogen genieten van de zon :).

Een lieve groet,

Marleen

Reageren
Vorige bericht » « Volgende bericht

Reacties (4)

4 juli 2014 22:15 | Door: Jolien

Hey lieve marleen, fijn om weer wat te lezen, zo herkenbaar allemaal! Geniet ervan!

5 juli 2014 14:14 | Door: Nanda

Ha Marleen,
Je maakt zo heel wat mee! Je raakt de grens van dood en leven en leert dat een plek te geven. Je bent al helemaal opgenomen door het team van het ziekenhuis, begrijp ik. Het is hier op de Buitenkerk rustig zomerweer, na twee dagen warm en zon, weer bewolking wel wat regen, maar het blijft wat te droog. Ik wilde je wat foto's terugsturen voor het contact met thuis, maar begrijp dat het niet kan via deze site. Ik probeer je email (moet je adres nog even navragen). Ik was 22 juni met Marjanne naar een vertelvoorstelling in de Vertelschuur te Bloemendaal en op het Bloemendaalse jongerenstrand. Met LTO hadden we woensdag weer de jaarlijkse wandeling. We liepen vanaf de boerderij van Kemp naar de purperreiger kolonie. Mama en ik genoten van de prachtige omgeving die eigenlijk zo dichtbij is! Marijke is nog aan haar werk en ik zie haar meestal aan het einde van de middag terugkeren in haar leuke autootje. Marius heeft vanavond een kampeerfeestje met zijn worldservantsgroep. Mam heeft vandaag een klus voor de jubilerende gymnastiek ver. met haar WS groep. Papa doet zo z'n eigen werk op en om het erf. Zelf ga ik volgende week als vrijwilliger voorlezen aan kinderen in Reeuwijk-Dorp = onderdeel van de voorleesexpress van de Bib en Evertshuis. Het evertshuis is vandaag officieel geopend. Ik ga zo even kijken. Ik wens je nog veel leerzame en inspirerende ontwikkelingen in je mooie werk! In ieder geval veel liefs van erve Groenoord! Nanda

7 juli 2014 15:39 | Door: Gerco

Hoi hoi Marleen,
Wat zijn je verhalen/belevenissen ontzetten tof om te lezen. Je doet daar geweldig werk en het voelt vast of je handen tekort komt. Veel zegen, wij letten hier wel een beetje op je mannetje;)

Lieve groetjes van gerco

9 juli 2014 09:59 | Door: Imma en Wim

Hoi Bikkel, leuk om zo stil te staan bij de dingen om dankbaar voor te zijn op die plek. En inderdaad wat kunnen/ik daar nog veel van leren. Dankbaarheid, ondanks de nood.
Succes verder met je werk daar, en leuk om zo mee te kunnen lezen hoe eea daar gaat.

Grtjes, Imma en Wim